Annons
Annons

BLOGGAR

Äppelblom på Råda säteri

IMG_0136IMG_0173IMG_0174

Finns det något vackrare än äppelblom. Knappast. Det ålderstigna äppelträdet med knotig stam står stolt intill en gedigen stenmur vid den terrasserade trädgården vid Råda säteri strax utanför Göteborg. Trädgården på Råda blir vackrare för varje år som går tack vare en stor satsning med trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdska i spetsen. Exakt hur den ursprungliga trädgården såg ut vet man inte, men att den var praktfull råder inget tvivel om.

Annons

Den nuvarande herrgården uppfördes under 1770-talet av Martin Törngren, direktör vid Ostindiska kompaniet, som också lät anlägga en påkostad park i fransk stil. Under åren har parken förlorat sin glans, men idag har skönheten kommit åter. Invändigt finns dessvärre inte mycket kvar av 1700-talets inredningar. Tursamt nog finns dock ett enastående elegant rum bevarat som ger en förnimmelse av Törngrens tid på godset.

Utöver upplevelsen att vandra runt i parken alldeles intill Rådasjön finns möjlighet att köpa förstklassiga växter med hem. Dessutom finns ett kafé för den som är kaffetörstig.

/ Erik

Andra gillar också:

Kommentera

Annons

biljettervt


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar