Annons
Annons

BLOGGAR

Herrgårdstips

Österbybruk

Lövstabruk

Forsmarks bruk

Är du liksom jag intresserad av antikviteter och kulturhistoria kan jag varmt rekommendera att besöka de uppländska vallonbruken. Här fins en lång rad finfina bruksherrgårdar. En av pärlorna är Lövstabruk, som en gång i tiden var Sveriges största järnbruk ägd av ätten de Geer i 13 generationer.

Annons

”Jag vågar säga att min kära mor ingenting sett av Sverige, om hon inte ser Leufstad”, skrev kronprins Gustav, senare Gustav III, till sin mor drottning Lovisa Ulrika 1768. Lövstabruk är än idag en sällsamt vacker plats med stora kulturhistoriska värden. Tiden har nästintill stått still och bevarat en enastående miljö, en värdefull kvarleva från en svunnet Sverige och ett stycke europeisk bruks- och herrgårdskultur som i det närmaste saknar motstycke. I herrgården finns eleganta inredningar av mästaren Jean Eric Rhen och i brukskyrkan en orgel från 1728, som räknas till Europas bäst bevarade barockorglar.

I ett kommande nummer av Antik & Auktion presenterar vi Forsmarks bruksherrgård. Att kliva in i herrgårdens Vita salong fick mig att tappa andan…

/ Erik

Andra gillar också:

Kommentera

Annons

biljettervt


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar