Annons
Annons

BLOGGAR

Kunglig juvel på marknaden

Coronet_4 sapphirecoronet1 QueenVictoriaSapphireCoronetTiara

Att en kunglig juvel som är ritad av prins Albert och har ägts av drottning Victoria riskerar att lämna Storbritannien kom alldeles nyligen som en chockerande nyhet för brittiska rojalister. Om klenoden kommer att färdas över havet är dock ännu oklart.

Annons

Diademet, som av drottningen kallades för en coronet, tillverkades för att matcha en diamantbrosch med safirer som Albert gav till Victoria i bröllopspresent 1840. Som ung var drottningen mycket förtjust i färgstenar och hon skrev i sin dagbok i samband med den uppskattade gåvan ”My dear Albert has such good taste and arranges everything for me about my jewellery”. Diademet, som med tanke på formen kan kallas för en krona, och broschen finns dokumenterade genom speciellt två berömda porträtt, varav det ena är utfört 1842 av Franz Xaver Winterhalter. Den gnistrande juvelen förblev en favorit, även efter Alberts bortgång 1861, då egentligen den färgglada eran var över för drottningen. Den nätta storleken gjorde att hon ansåg smycket lämpligt även under den senare regentperioden,  vilket med briljans framgår av Henry Richard Graves porträtt från 1874.

Efter Victorias död föll kronan i glömska, då de senare drottningarna föredrog större diadem och tiaror. Kronan kom att vandra vidare genom arv till olika familjer, för att under 2010-talet säljas till en juvelerare i London. I augusti i år uppmärksammades kronan med besked, då handlaren försökte att sälja Victorias älskade coronet till en köpare icke bosatt i England, vilket med förde ett temporärt exportförbud. Handlaren letar nu efter en ny köpare som är villig att betala det hissnande priset på närmare 8o Mkr. The story continues…

Courtesy of The Royal Order of Sartorial Splendor

/ Erik

Andra gillar också:

Kommentera

Annons

biljettervt


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar