Annons
Annons

BLOGGAR

Rosen – en favorit från förr

bild 1(2)

bild 2(4)

bild 3(1)

I trädgården blommar nu rosorna för fullt. Det finns knappt något vackrare än gammeldags buskrosor tycker jag. Knopparna är lika imponerande som de fullt utslagna blommorna och doften, ja den är magisk.

Annons

Rosor har odlats i mer än 4 000 år och då allra längst i Kina. Den asiatiska roskulturen fördes via greker och romare vidare till de västeuropeiska länderna, varav Frankrike kom att dominera förädlingsarbetet under 1700- och 1800-talen. Att rosen var högt älskad i 1700-talets Frankrike kan man på vackrast tänkbara vis se i en rad porträtt föreställande Marie-Antoinette av konstnären Élisabeth Vigée-Lebrun, där drottningen håller skira rosenkvistar i händerna. Än mer förknippad med rosor är emellertid 1800-talskejsarinnan Joséphine som är och var vida berömd för sin stora rospassion och imponerande samling vid slottet Malmaison.

Rosorna återkom också i inredningarna under 1700- och 1800-talen, inte minst som servisdekor. De två 1700-talstallrikarna som jag har dukat med har mönster av både rosenknoppar och fullt utslagna blommor.

/ Erik

Andra gillar också:

Kommentera

Annons

biljettervt


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar