Annons
Annons

BLOGGAR

Kejserliga juveler på auktion

d0726b178522370e6db7a6a2b291f684Catherine_II_by_Alexey_Antropov_(18th_c,_Tver_gallery)

”Där flanerar jag bland massor av saker som jag tycker om och njuter av, och det är dessa vinterpromenader som gör att jag bevarar min hälsa och håller mig på fötter.”

Citatet är hämtat från ett brev av Katarina II av Ryssland som beskriver hur den praktälskande kejsarinnan la grunden till ett av världens idag främsta museer, Eremitaget. Katarina den stora, som var kusin till Gustav III, är en av 1700-talets mest fascinerande personligheter. Under hennes regeringstid utvidgades Ryssland åt flera håll och som en del av den politiska strategin använde hon sig av extravagns som världen tidigare knappt skådat,  inom såväl mode som inredningskonst. Ett strålande exempel är porträttet av Alexey Antropov, som visar kejsarinnan omgiven av gnistrande juveler.

Annons

Om några dagar har Sotheby’s äran att sälja ett halssmycke som har tillhört de ryska kejserliga juvelsamlingarna och som kan dateras till Katarinas dagar. De ryska kronjuvelerna är vida berömda och intressant nog visar bevarade dokument att Katarina lär ha införskaffat ca 40 % av den omfattande samlingen, vilken sedan skingrades i samband med revolutionen.

Utropspriset ligger på cirka 27-45 Mkr.

Courtesy of Sotheby’s.

/ Erik

Andra gillar också:

Kommentera

Annons

biljettervt


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar